Fysieke doelen

Bij het paardrijden voor mensen met een fysieke hulpvraag zal het paard als bewegingspartner ingezet worden. De fysieke doelen worden behandeld in vorm van revalidatietherapie, fysiotherapie, bewegingsanalyse en psychomotorische behandelingen.

Centrum Therapeutisch Paardrijden heeft zich onder meer gespecialiseerd voor mensen met een niet aangeboren hersenaandoening (NAH).

Orthopedagogisch paardrijden

Centrum Therapeutisch Paardrijden vzw heeft specifieke sessies voor mensen met autisme spectrum stoornis, AD(H)D, hechtingsproblematiek, introversie, emotionele problematiek, sensorische integratie stoornissen.

Recreatief en aangepast paardrijden

Via Centrum Therapeutisch Paardrijden kan er deelgenomen worden aan diverse aangepaste dressuurwedstrijden zoals Special Olympics Belgium en andere G-paardrijwedstrijden.

Tinkerbed

Door het rijden met het Tinkerbed kunnen personen met een beperkte bewegingsmogelijkheid, genieten van een sessie met veel bewegingsvrijheid.

De repetitieve bewegingen van de Tinkerpaarden in combinatie van de omgevingsfactoren stimuleren een grote ontspanning zowel op lichamelijk als geestelijk gebied.

Een sessie duurt een 30 tot 45 minuten. De therapeutisch werking ontstaat in verscheidene fasen. In de gewenningsfase laat de cliënt de bewegingen van de paarden tot zich komen. Nadien zorgen de monotone en repetitieve sensorische input voor een ontspanning van lichaam en geest. De laatste fase is de fysieke onspanningsfase. Door de repetitieve bewegingen worden spieren losgewerkt. Vooral deze laatste fase is zeer belangrijk voor personen met een lichamelijke aandoening met een hypertonie.

Met de steun van